fbpx

Hoe bepaal ik mijn omzetdoel als startende ondernemer?

Toen ik begon met ondernemen vond ik het ontzettend lastig om te bepalen hoeveel omzet ik nu nodig had om van te kunnen leven. Want omzet is leuk.. Maar je moet wel het financiële plaatje erachter begrijpen om aan het eind van het jaar niet in de schulden te komen doordat de blauwe envelop op de mat valt van de Belastingdienst.

Ik leg je in het kort uit, waar je rekening mee moet houden aan afdrachten, zodat jij jouw minimum omzetdoel kunt stellen.

 

Begin bij het eind

 

Stap 1:

Hoeveel geld heb je nodig om je vaste lasten te kunnen betalen in de maand? Denk aan je huur of hypotheek, maar ook aan je boodschappen en benzine voor in je auto.

Stap 2:

Wat wil je daarnaast nog sparen, of besteden aan leuke dingen? Je bent geen ondernemer geworden om je te pletter te werken voor het betalen van je huur, toch?

Door deze twee vragen te beantwoorden heb je jouw salaris bepaald. Next up… Terugrekenen! Wat heb je dan nu aan omzet nodig om dat bedrag per maand over te kunnen houden??

Stap 3:

Bepaal de omzet die je nodig hebt, waarbij je rekening houdt met de volgende aftrekposten:

    • De btw (vaak 21% als je een dienst verleent) die je berekend moet je elk kwartaal afdragen tijdens de btw aangifte. Je betaalt dan de btw die jij aan jouw klanten hebt berekend, terug aan de Belastingdienst, min de btw die jij zelf hebt betaalt op jouw zakelijke uitgiften.
    • Aan het eind van het jaar maak je de balans op en komt de Belastingdienst langs om jouw inkomstenbelasting te vorderen. Dit is afhankelijk van de hoogte van je winst, maar als je een beetje lekker wilt leven van je bedrijf… Reken maar gerust op 30% wat je af mag dragen. Meer informatie en een richtlijn vindt je hier.
    • Normaal gesproken als je in loondienst bent, betaalt je werkgever een bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze dien je als ondernemer zelf nog af te dragen. Ook deze is afhankelijk van je winst, met een max. van rond de € 3.400 op jaarbasis – dit verschilt per jaar. Hierover kan je hier meer lezen.

Het is dus niet zo eenvoudig als 10 euro omzetten, 10 euro in je zak houden. Van die 10 euro (incl. btw) houd jij zelf maar zo’n 5 euro over. En als je geen diensten verkoopt, maar producten… Dan moet je inkoop er aan het begin ook nog vanaf.

Weet dus goed wat jouw minimale omzet is, om goed te kunnen leven. En houd altijd potjes apart voor de btw en belastingen, zodat je niet aan het eind van het jaar verrast wordt en alle winst uit je bedrijf is opgelost aan je privé salaris en vakanties ;-).

Liefs, Mariska

PS: ik deel mijn lessen met jou over wat ik zelf heb ervaren als ondernemer. Ik ben geen boekhouder of financieel adviseur, dus lees jezelf altijd goed in – en win eventueel advies in bij een expert op financieel gebied als je vragen hebt!

 

Ik ben Mariska Vermeulen. Professioneel dromenvanger. Ik help ondernemers om hun dromen waar te maken. Dat doe ik door persoonlijke coaching. Bijvoorbeeld met mijn unieke droomsessie en 1:1 business coaching. 

 

Connecten? Volg me op Instagram, connect op LinkedIn of stuur me direct een e-mail!

Aangenaam!

Ik ben Mariska Vermeulen. Professioneel dromenvanger. Ik help ondernemers om hun dromen waar te maken. Dat doe ik door persoonlijke coaching. Bijvoorbeeld met mijn unieke droomsessie en 1:1 business coaching.

Connecten? Volg me op Instagram, connect op LinkedIn of stuur me direct een e-mail!

0 reacties